Missie

Deze website is georganiseerd door een groep particuliere fietsers die zich inzet voor breder en veiliger gebruik van de speed pedelec. Dit is een fiets die de eigen trapkracht ondersteunt met sterkere elektrische aandrijving dan men ziet op gewone elektrische fietsen. Hierdoor wordt het mogelijk om snelheden tot 45 km/h te halen. Daarmee is deze fiets uitgegroeid tot een duurzaam en gezond alternatief voor de auto met afstanden van 20-35 kilometer, of langer.

Daarnaast wordt de speed pedelec in toenemende mate gebruikt voor recreatie, maar ook andere doeleinden die afwijken van woon-werkverkeer. Deze groep gebruikers wil de adoptie van deze snelle fiets in het veranderende Nederlandse landschap aanmoedigen.

Omdat de speed pedelec voor de wet nog in categorie “brommer” valt, maar daar in de praktijk qua snelheid en karakter niet mee te vergelijken is, ontstaan er voor speed pedelec rijders op de weg vaak zeer problematische situaties. Dit zijn signalen waar de Kopgroep zich samen met de vele gebruikers over buigt. Op deze website vindt u daarom niet alleen informatie over de speed pedelec en de wetgeving in Nederland en België, maar ook media, nieuws en standpunten zoals de beleidsnota.